Κοτσιφάλι

Σε συνδυασμό με το Μαντηλάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ερυθρά Κρητικά κρασιά. Το Κοτσιφάλι έχει χαρακτηριστικό αρωματικό δυναμικό και ισχυρό αλκοολικό τίτλο. Συνδυάζεται με το Μαντηλάρι λόγω της έλλειψής του σε ταννίνες και χρωστικές ουσίες, τις οποίες διαθέτει απλόχερα το Μαντηλάρι. Επίσης έχει καθιερωθεί πλέον στην Κρήτη και ο συνδυασμός του Κοτσιφάλι με το Syrah, δίνοντας ένα ιδιαίτερα ισορροπημένο και βελούδινο αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει οινοποιηθεί στο νησί και ως λευκό κρασί (Blanc de Noirs), με πολύ καλά αποτελέσματα και με κύριο στοιχείο τον αρωματικό του χαρακτήρα. Πειραματικά κυρίως, αλλά πλέον κι ως τελικό προϊόν, βρίσκομαι στην αγορά και μονοποικιλιακές οινοποιήσεις από Κοτσιφάλι, άξιες προς αναζήτηση. Ο χρόνος παλαίωσης ενός κρασιού προερχόμενο από το συνδυασμό Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι ή Syrah συνήθως καθορίζεται στα 5 έτη.
Δίνει στρογγυλή μεσαίου μεγέθους ράγα, μικρό σχετικά τσαμπί με βασικό χαρακτηριστικό το δεύτερο μικρό τσαμπάκι.