Mourvedre
Αν και κατάγεται από την Καταλονία της Ισπανίας, όπου ονομάζεται Monastrell, σήμερα το Mourvedre είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τη Νότια Γαλλία, όπου συμμετέχει στη παραγωγή των καθημερινών σταθερών κρασιών της περιοχής. Χαρίζει τανικά κρασιά με σώμα, που τα χαρακτηρίζουν αρώματα βατόμουρου, γλυκόριζας με χαρακτηριστικές νότες πιπεριού.
Η γειτνίαση με νερό και κυρίως με τη Μεσόγειο θάλασσα διαμορφώνει ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης. Αρκετά όψιμο σε ωρίμανση, στην Κρήτη καλλιεργείται την τελευταία 15ετία με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε πολυποικιλιακές συνθέσεις.