ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ

Η αρχή της ιστορίας των ονομαστών Κρητικών κρασιών ΜΙΝΩΣ ξετυλίγεται από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Αντώνης Μηλιαράκης έφυγε από το χωριό Μηλιαράδω της επαρχίας Βιάννου στην Κρήτη και εγκαταστάθηκε στην περιοχή των Πεζών, 17 χλμ. νότια του Ηρακλείου.
Τα Πεζά ήταν το σημείο όπου «πέζευαν» οι καβαλάρηδες, ταϊζανε τα άλογά τους, ξαποστάινανε και διανυκτέρευαν πριν αναχωρήσουν το επόμενο πρωί ξεκούραστοι για τον Χάνδακα ή το Μεγάλο Κάστρο, όπως ονομαζόταν τότε το Ηράκλειο, του οποίου οι πύλες άνοιγαν το πρωί και έκλειναν το βράδυ. Έτσι τα Πεζά αποτελούσαν ιδανική τοποθεσία για την ίδρυση πανδοχείων, ταβερνών και καφενείων.
Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, όσοι προέβλεπαν τις μελλοντικές εξελίξεις, αγόρασαν οικόπεδα και χωράφια από τους Οθωμανούς του χωριού, που εγκατέλειπαν σταδιακά την Κρήτη, με αποτέλεσμα στα πρώτα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) πολλοί κάτοικοι των Πεζών να βρεθούν με αξιόλογες ιδιοκτησίες.
Με το τέλος της Τουρκοκρατίας και την κατάργηση των κλειστών πυλών στον Χάνδακα, αναιρείται ο ρόλος των Πεζών ως τόπος διαμονής και η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής στρέφεται στην εμπορία κρασιού. Αρκετοί οινέμποροι δραστηριοποιήθηκαν την περίοδο 1870-1930, αγοράζοντας σταφύλια από τους παραγωγούς της περιοχής, τα πατούσαν στα δικά τους πατητήρια, αποθήκευαν το κρασί σε ξύλινα βαρέλια και κατόπιν το πουλούσαν στην εσωτερική αγορά, στην Έμπαρο, τη Βιάννο, το Λασίθι, τη Μεσσαρά και το Ηράκλειο. Σε αυτό το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον εξελίχθηκαν οικονομικά οι αδελφοί Μηλιαράκη και μετέτρεψαν το Χάνι του Αντωνάκη που από τον 19ο αιώνα προσέφερε ένα πιάτο ζεστό φαγητό και ένα ποτήρι κρασί στους ταξιδιώτες, σε μονάδα παραγωγής και οινοποίησης.
Το 1932 η εταιρεία αποκτά Νομική μορφή και συγκροτείται σαν πρότυπη μονάδα παραγωγής – οινοποίησης από τον χημικό – οινολόγο Ιωσήφ Αντωνίου Μηλιαράκη. Με τα αδέλφια του Μηνά, Ματθαίο και Νικόλαο ιδρύει την πρώτη σύγχρονη βιομηχανική μονάδα στα Πεζά με την επωνυμία ΜΙΝΩΣ, μετατρέποντας τις παραδοσιακές βιοτεχνίες παραγωγής και εμπορίας κρασιού σε βιομηχανία, με τη βοήθεια των πρώτων πετρελαιομηχανών. Η επιχείρηση αποκτά την πρώτη πετρελαιοκίνητη γεννήτρια, η οποία τροφοδοτεί με ρεύμα όχι μόνο το οινοποιείο αλλά και το χωριό των Πεζών.
Αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η ΜΙΝΩΣ αρχίζει να εξάγει χύμα κρασί κυρίως στην Γαλλία και την Αγγλία, ενώ το 1952 επιχειρείται με επιτυχία η πρώτη εμφιάλωση κρασιού στο νησί. και προστίθεται στην επωνυμία της το στοιχείο της «Εξαγωγικής εταιρείας» και οι ως τότε πελάτες της στο εξωτερικό αρχίζουν να εμπορεύονται αντί για το χύμα, το εμφιαλωμένο κρασί της ΜΙΝΩΣ.
Tο 1982 το οινοποιείο επεκτείνεται, δημιουργείται νέα εμφιαλωτική γραμμή και εξοπλίζεται με ανοξείδωτες δεξαμενές και νέα ψυκτική μονάδα για τη διαύγαση και τη σταθεροποίηση του κρασιού. Γίνονται επενδύσεις σε συστήματα ελέγχου της θερμοκρασίας ζύμωσης και δημιουργείται, το πρώτο στην Κρήτη, κελάρι παλαίωσης με γαλλικά δρύινα βαρέλια. Όλα αυτά αποδίδουν εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα από την παρουσία 2 ετικετών (Minos Palace και ΜΙΝΩΙΚΟ) τα οποία εξακολουθούν να είναι μέρος της γκάμας των προϊόντων της εταιρείας. Από τότε και μέχρι σήμερα η εταιρεία ασχολείται αποκλειστικά με το εμφιαλωμένο ποιοτικό κρασί με στόχο τη διαρκή βελτίωση του προϊόντος της αλλά και την παρουσίαση νέων πτυχών του κρητικού αμπελώνα.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Η εταιρεία ΜΙΝΩΣ σήμερα διανύει την όγδοη δεκαετία της και παράγει κρασιά προερχόμενα από γηγενείς ποικιλίες, όπως το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι για τα κόκκινα, τη Βιλάνα, το Βιδιανό και το Θραψαθήρι για τα λευκά, τα οποία οινοποιεί και εμφιαλώνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και με τελευταίας τεχνολογίας και μεθοδολογίας μηχανήματα. Ωριμάζει ένα μέρος της ερυθρής της παραγωγής σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων που βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο υπό ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Παράλληλα προσπαθεί να αναδείξει περαιτέρω τον Κρητικό αμπελώνα μέσα από τις ποικιλίες του, καινοτομώντας και υιοθετώντας μεθόδους έως τώρα ανεκμετάλλευτες στην Κρήτη με παραδείγματα την παραγωγή Λευκού κρασιού από την ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι (Λευκό από Κοτσιφάλι), την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Κρήτη Λευκού κρασιού από Βιλάνα περασμένο από βαρέλι (Vilana Fume) και την επαναφορά με μεγάλη επιτυχία από το 2004 της λευκής ποικιλίας Μαλβαζία, κρασί ιστορικά συνδεδεμένο με το νησί, σε οινοποίηση ξηρού κρασιού . Τέλος έχει εντάξει στο δυναμικό της ερυθρές ξενικές ποικιλίες με κύριο παράδειγμα το Syrah και το Mourvedre.
Η ΜΙΝΩΣ αναπτύσσει ιδιόκτητο και συμβολαιακό αμπελώνα 220 στρεμμάτων και συνεργάζεται με ντόπιους καλλιεργητές με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των σταφυλιών. Εξακολουθεί να διοικείται από μέλη της ιδρυτικής οικογένειας, με επικεφαλή το μέλος της 3ης γενιάς, Τάκη Μηλιαράκη, από το 1998 έχει ενταχθεί στο δυναμικό ο Νίκος Μηλιαράκης (4η γενιά) και τα τελευταία χρόνια, η Μαρία Μηλιαράκη, κόρη του Τάκη. Απασχολεί δε 10 άτομα κατά τη διάρκεια όλου του έτους, τα οποία με την εμπειρία και το μεράκι τους, διασφαλίζουν σε όλα τα επίπεδα την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Η συνολική παραγωγή της ΜΙΝΩΣ ανέρχεται σήμερα σε 350.000 με 400.000 φιάλες ετησίως, από τις οποίες το 70% καταναλώνεται στο νησί, 15% διακινείται στην υπόλοιπη Ελλάδα και το υπόλοιπο 15% εξάγεται. Κύριοι προορισμοί στο εξωτερικό είναι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Γερμανία, η Γαλλία καθώς και οι Ιαπωνία.